شنبه / ۲۶ اردیبهشت / ۱۴۰۵
×
«بخوانیم برای ایران»؛ نسخه فرهنگی روزهای بحران
در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا زندگی مطرح شد ؛

«بخوانیم برای ایران»؛ نسخه فرهنگی روزهای بحران

ندای زاگرس – تهران- معاون اسبق اجرایی خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا)، شهید کمال خرازی را بنیانگذار خبرگزاری مدرن و نوین در اوایل انقلاب اسلامی دانست و گفت: در دوران ایشان شاهد آغاز رشد، شکوفایی و بالندگی ایرنا بودیم و او با همراهی همکاران در حوزه‌های مختلف تحولات ارزشمندی را در این خبرگزاری ایجاد کرد.

شهید کمال خرازی بنیانگذار خبرگزاری نوین در ایران بود/ تغییر نام خبرگزاری پارس به ایرنا

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، سید کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران، مشاور رهبر انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و وزیر اسبق امور خارجه، مدیرعامل خبرگزاری ایرنا و … بود.

او سرانجام ۲۱ فروردین ماه ۱۴۰۵ در روزهای سرنوشت‌سازی که کشور بیش از هر زمان دیگری به بهره‌گیری از دانش، تجربه و دلسوزی‌اش نیاز داشت، در اثر جراحات ناشی از حمله ناجوانمردانه دشمن صهیونی-آمریکایی به خیل شهدای میهن پیوست.

در کارنامه مسئولیت‌های شهید خرازی همچنین مدیرعاملی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مسئولیت ستاد تبلیغات جنگ، نمایندگی دائم و سفیر جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد، تأسیس و حمایت از نهادهایی همچون پژوهشکده علوم شناختی، مؤسسه آموزش عالی علوم شناختی و مؤسسه مطالعات علوم شناختی، دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی هم به چشم می‌خورد.

به مناسبت چهلمین روز شهادت سیدکمال خرازی با جواد معبودی معاون اسبق اجرایی خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) و مدرس دانشگاه که سابقه ۳۵ سال فعالیت در این ارگان و سابقه همکاری با شهید خرازی را در دوره مدیرعاملی این خبرگزاری داشته است، گفت و گو کرده‌ایم که در ادامه می‌آید.

 

شهید خرازی؛ بنیانگذار خبرگزاری نوین

معاون اسبق اجرایی خبرگزاری جمهوری اسلامی با اشاره به خصوصیات اخلاقی شهید خرازی اظهارداشت: این شهید در سال‌های متمادی خدمتگزاری در مسئولیت‌های مختلف رسانه‌ای و سیاسی به عنوان شخصیتی متین، با وقار، با رفتار لطیف، گفتار ظریف توام با عقلانیت، اقتدار و اعتبار، عمر شریف خود را در راستای تحقق آرمان‌های ناب و متعالی انقلاب اسلامی سپری کرد.

وی گفت: خرازی با تلاش خاموش و مهندسی همزمان، خبرگزاری جدیدی را از درون خبرگزاری «پارس» (نام سابق خبرگزاری ایرنا) احیا کرد، این در حالی بود که حضور او در خبرگزاری، مصادف با آغاز جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه میهن اسلامی‌مان بود و او همزمان با مسئولیت تنها خبرگزاری رسمی و حاکمیتی نظام، سرپرستی ستاد تبلیغات جنگ شورای عالی دفاع را هم برعهده داشت.

معبودی، شهید خرازی را از شخصیت‌های کم‌نظیر در عرصه رسانه و سیاست دانست و افزود: به جرأت می‌توان گفت شهید خرازی، بنیانگذار خبرگزاری نوین و مدرن در اوایل انقلاب بود. او با همراهی همکاران در حوزه‌های مختلف تحولات ارزشمندی را در این خبرگزاری ایجاد کرد و در دوران شهید خرازی شاهد آغاز رشد، شکوفایی و بالندگی ایرنا بودیم. خرازی با اقدامات برجسته و شایسته‌ در زمان بحران و جنگ تحمیلی، باعث توسعه کمی و کیفی ایرنا در ابعاد مختلف شد.

معاون اسبق اجرایی خبرگزاری جمهوری اسلامی درباره چگونگی آشنایی خود با شهید خرازی بیان کرد: این شهید مردادماه سال ۱۳۵۹ به عنوان مدیرعامل سازمان خبرگزاری پارس منصوب شد و من پایان شهریورماه ۱۳۵۹ همزمان با آغاز جنگ تحمیلی عضو خانواده خبرگزاری و در حوزه فنی سازمان مشغول فعالیت شدم.

وی گفت: من پس از گذراندن دوره‌های تخصصی آموزشی، ابتدا به عنوان رییس مرکز الکترومکانیک و سپس به عنوان مدیر مهندسی تا سال ۱۳۶۸؛ پایان حضور شهید خرازی در خبرگزاری با او همکاری داشتم. حضور من تا سال ۱۳۷۰ در حوزه فنی ادامه داشت و از این سال به بعد براساس دستور مدیرعامل جدید سازمان به حوزه اجرایی منتقل شدم.

 

تغییر نام خبرگزاری پارس

معبودی بیان کرد: شهید خرازی پس از آماده‌سازی ساز و کار لازم برای حرکات نوین در نخستین اقدام بنیادین، پیشنهاد تغییر نام «سازمان خبرگزاری پارس» را مطرح کرد و هشتم دی ماه ۱۳۶۰ براساس پیشنهاد اولیه او، از طریق مبادی ذیربط و با تصویب مجلس شورای اسلامی، «خبرگزاری پارس» به «خبرگزاری جمهوری اسلامی» تغییر نام یافت. بنابراین هویت جدید خبرگزاری خط‌مشی نوینی را طلب می‌کرد تا بتواند رسالت واقعی خود را در جهت اطلاع‌رسانی به موقع و متناسب با خبرگزاری نظام محقق کند.

معاون اسبق اجرایی خبرگزاری جمهوری اسلامی اظهارداشت: با وقوع جنگ تحمیلی و تاثیراتی که در تمامی ابعاد داشت، شهید خرازی در راستای تمرکز اطلاع‌رسانی دفاع مقدس و همزمان با مسئولیت خبرگزاری به سرپرستی ستاد تبلیغات جنگ شورای عالی دفاع منصوب شد و مسئولیت جمع‌آوری اطلاعات و اخبار جنگ به صورت متمرکز برعهده این ستاد گذاشته شد.

وی افزود: ابتدا، ستاد تبلیغات جنگ در خبرگزاری جمهوری اسلامی و با همکاری مسئولان خبر و فنی تشکیل ‌شد و هر کدام از مدیران واحدهای سازمان همزمان مسئولیتی هم در آن ستاد داشتند. قبل از آغاز هر عملیاتی تیم‌های منتخب فنی و خبری به قرارگاه‌های عملیاتی مرکزی، در جنوب و غرب کشور به همراه تجهیزات لازم اعزام و مستقر می‌شدند و من هم از حوزه فنی این مسئولیت را تا پایان جنگ برعهده داشتم و انجام وظیفه کردم.

معبودی بیان کرد: خرازی در این شرایط توانست در سریع‌ترین زمان ممکن با ساماندهی نیروهای انسانی و با بهره‌مندی از ظرفیت‌های خبرگزاری و سایر رسانه‌ها و تشکیل و تجهیز گروه‌های «چهل شاهد» خدمات بسیار ارزشمندی در هدایت و تنویر افکار عمومی ایجاد کند.

 

اضافه کردن ۱۲۰۰ مترمربع به فضای ایرنا

معاون اسبق اجرایی خبرگزاری جمهوری اسلامی با اشاره به اقدامات و خدمات خرازی در ایرنا علی‌رغم جنگ تحمیلی و مسئولیت‌های مضاعفی که داشت، افزود: ساختمان مرکزی فعلی ایرنا سال ۱۳۵۳ به صورت ۴۴ واحد آپارتمانی و مسکونی ساخته شده بود و امکانات و فضای محدود جوابگوی نیازهای سازمان به خصوص در حوزه خبری نبود.

وی گفت: براساس ابلاغ خرازی به معاونت فنی سازمان و با همکاری مشاوران طرح نسبت به بررسی فنی، استحکام و تقویت ستون‌ها، وضعیت پایداری ساختمان، فونداسیون‌ها، چگونگی بارگذاری و برآورد بودجه مورد نیاز، ساخت طبقه‌های ششم و هفتم بر روی ساختمان فعلی و با نظارت امور مهندسی انجام و در کوتاه‌ترین زمان ممکن و در زمان جنگ و با حداقل هزینه، هر طبقه به متراژ حدود ۶۰۰ مترمربع و جمعا یک‌هزار و ۲۰۰ مترمربع به فضای موجود سازمان اضافه شد.

معبودی اظهارداشت: کار طراحی و معماری داخلی و چیدمان گروه‌ها، تهیه و نصب تجهیزات کامپیوتری، ماشین‌های اداری و شبکه‌های ارتباطی با همکاری بخش‌های مختلف سازمان انجام و سال ۱۳۶۷ توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت و نخست وزیر افتتاح شد.

معاون اسبق اجرایی خبرگزاری جمهوری اسلامی، نوسازی و تعویض تمامی دستگاه‌ها، تامین تجهیزات خبررسانی نوین را از دیگر اقدامات شهید خرازی در خبرگزاری ایرنا برشمرد و افزود: در این زمان، دستگاه‌های خبررسانی از جمله گیرنده‌ها، فرستنده‌ها و رادیوهای مونیتورینگ، دستگاه‌های تله پرینتر و لابراتوارها تجهیز شد و دوربین‌های عکاسی و فیلمبرداری برای گروه‌های مختلف خریداری شد و سایر تجهیزات مورد نیاز واحدها همراه با آموزش‌ استفاده از این تجهیزات در دستور کار قرار گرفت و این آموزش‌ها در دانشکده مخابرات و یا دعوت از اساتید خارج از سازمان به صورت جدی پیگیری شد.

وی بیان کرد: همچنین در راستای این اقدامات، ضمن طراحی سایت کامپیوتری خبرگزاری ایرنا در طبقه همکف سازمان توسط حوزه فنی، تجهیزات مورد نیاز خریداری و نصب شد و سال ۱۳۶۷ همزمان با افتتاح اتاق خبر، سیستم کامپیوتری سازمان هم مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: در آن زمان سازمان خبرگزاری ایرنا جزو معدود نهادهایی بود که کامپیوتریزه شده بود، این ویژگی کم‌نظیر بود. همچنین اتاق خبر ایرنا جزو مجهزترین و بزرگترین تحریریه در سطح کشور و منطقه در آن زمان بود.

معبودی اظهارداشت: مرکز فرستنده خبرگزاری ایرنا واقع در کرج که به صورت شبانه‌روزی، مسئولیت انتشار اخبار ایران را به تمام نقاط جهان برعهده داشت، در زمان دفاع مقدس با مشکلات امنیتی مواجه شد. سال ۱۳۶۴ در راستای پیشگیری از وقفه در جریان اطلاع‌رسانی که دائما در معرض بمباران رژیم بعثی قرار می‌گرفت. مقرر شد ساختمان پدافندی در چندین طبقه و با ملاحظات امنیتی، مجاور مرکز فرستنده ساخته شود که آن هم با دقیق‌ترین محاسبات و استحکامات فنی، پیش‌بینی، طراحی و در سریع‌ترین زمان ممکن ساخته شد.

 

گسترش فعالیت‌های برون مرزی

معاون اسبق اجرایی خبرگزاری جمهوری اسلامی درباره گسترش فعالیت‌های برون مرزی این سازمان در دوره تصدی شهید خرازی گفت: دفاتر خارجی ایرنا قبل از انقلاب فقط در بغداد مستقر بود و از سال ۱۳۵۹ با تدبیر و ابلاغ شهید خرازی، مجوز تاسیس دفاتر اسلام‌آباد، لندن، دمشق، دهلی و چندین دفتر برون‌مرزی دیگر اخذ شد و این دفاتر راه‌اندازی و آغاز به‌کار کردند.

وی تقویت نیروی انسانی و استخدام نیروهای جدید در حوزه‌های مختلف، تجهیز ناوگان حمل و نقل سازمان مرکزی و سایر استان‌ها را از دیگر اقدامات شهید خرازی در خبرگزاری ایرنا عنوان کرد و افزود: این شهید به دلیل ارتباطات خوبی که داشت، توانست برنامه‌ریزی‌هایی برای اخذ بودجه مناسب برای خبرگزاری داشته باشد و خدمات بسیار ارزشمند دیگری در حوزه‌های مختلف خبری، اجرایی و فنی انجام دهد.

معبودی بیان کرد: تغییر در تشکیلات و ساختار، هویت‌بخشی به ایرنا، آموزش مستمر و تربیت نیروی انسانی کارآمد، تامین امنیت شغلی و تبدیل وضعیت تمامی کارکنان جدیدالورود بخش بسیار کوچکی از خدمات ارزشمند شهید خرازی در خبرگزاری ایرنا بود.

معاون اسبق اجرایی خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: در پایان وظیفه دارم به عنوان عضو کوچکی از خانواده بزرگ ایرنا، یاد و نام شهید خرازی و معاونان فقید فنی وقت مرحومین سیدمهدی موسوی و منوچهر اسکندری که تلاش‌های ماندگاری در این خبرگزاری داشتند، گرامی بدارم و از سایر مدیران عامل و همکاران گرانسنگی که بعد از ایشان خدمات ارزشمندی در سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران داشته‌اند، قدردانی کنم.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *